Aambeien

Aambeien zijn een aandoening waarbij weefsels met bloedvaten in de anus en/of het rectum opzwellen en daarbij ontstoken raken. Hierdoor kan het gebeuren dat ze groter worden en gaan bloeden. Uitwendige aambeien zijn aambeien die uitstulpen buiten de anus. Er zijn verschillende manieren waarop de bloedvaten kunnen gaan opzwellen, waaronder een gebrekkige bloedsomloop en bindweefselzwakte.

De weefsels zijn een natuurlijk onderdeel van het lichaam en werken gewoonlijk op een normale manier. Omdat er veel aderen rond de anus zitten kan het gebeuren dat als er sprake is van aambeien dat dit zich laat zien in de vorm van helderrood of donkerrood bloed. Als er bloed is kan het echter ook een andere oorzaak zijn dus hoeven er niet automatisch aambeien in het spel te zitten. Desalniettemin is het wel zo verstandig om op tijd contact op te nemen met een dokter zodat deze een diagnose kan stellen. Zoals eerder vermeld is het behandelen van aambeien niet echt mogelijk en is het vooral gericht op pijnverlichting en het aanpassen van het dieet. Aan de hand hiervan kan het probleem al na een paar dagen genezen zijn.

De irritatie die door aambeien wordt veroorzaakt kan op diverse soorten manieren worden bestreden, voornamelijk met de hulp van crèmes en zalven. Er kan ook gebruikt gemaakt worden van een alternatieve behandeling. Een directe behandeling is door gebruik te maken van gecontroleerde koeling. Dit zorgt voor snelle verlichting van interne en externe aambeien. Deze behandeling heet cryotherapie en zorgt ervoor dat bloedvaten in het getroffen gebied tijdelijk krimpen. Het zorgt voor een verlichting van zo’n 6 tot 8 minuten en is verkrijgbaar.

Bij aambeien is het belangrijk om te zorgen voor het stoppen van meer schade. Dit betekent dat je het best kan stoppen met het eten van ongezond eten, meer vezels eten en minder lang op de wc te zitten.